IKON ISLAMIK PARENTING PILIHAN PA&MA

MOHD HASSAN ADLI YAHYA •

INFO IKON

 

Pencapaian Pendidikan: 

Sarjana Muda Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia 

 

Pengalaman: 

* 2010: Imam 1, Masjid Al-Iman Kemensah Heights, Ulu Kelang Selangor 

* 2011: Pensyarah, Kolej Islam Antarabangsa, Kuala Lumpur 

* 2012: Pengarah Urusan Oasis Kreatif Sdn Bhd 

* 2022: Perancang Takaful, AIA Takaful Berhad 

 

Imam Muda Hassan lahir daripada program realiti TV iaitu Imam Muda Musim ke-2 di saluran Astro Oasis dan telah dinobatkan sebagai Johan program tersebut. 

Minat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi, dengan izinNya beliau pernah memiliki butik pakaian lelaki jenama Hassan Adli.  

Di samping itu juga, terlibat sebagai Duta NGO Serantau Muslim, pernah mengikuti misi kemanusiaan di dalam negara dan di luar negara seperti di Syria. 

Selain berkongsi pengalaman dan sedikit pengetahuan tentang kekeluargaan di media sosial, ceramah, forum dan seminar, Imam Muda Hassan aktif berdakwah melalui industri Takaful dalam memahamkan masyarakat tentang kepentingan pengurusan harta umat Islam di Malaysia, agar harta umat Islam dapat dimanfaatkan sebaik mungkin. 

 

Misi dan Visi Dalam Bidang Kekeluargaan: 

Berkongsi pengetahuan tentang ilmu-ilmu berkaitan kekeluargaan dan rumahtangga melalui medium media sosial berbentuk video dan penulisan ilmiah. Saya ingin melihat keluarga-keluarga Islam di Malaysia hidup bahagia bersama ahli keluarga tercinta, tanpa sengketa, dan hidup saling mencintai kerana Allah. 

Ketahui perkembangan terbaharu di :

IKON ISLAMIK PARENTING PILIHAN PA&MA

MOHD HASSAN ADLI YAHYA •

INFO IKON

Pencapaian Pendidikan: 

* Menamatkan pendidikan sekolah menengah di MRSM Muar  

* Ijazah Sarjana (MBBS) dalam bidang Perubatan & Pembedahan dari Kasturba Medical College, Manipal India selepas menamatkan pengajian A-Levels di kolej. 

 

Pengalaman: 

Bertugas sebagai Pakar Bedah Ortopedik di Hospital Seremban, Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Selayang dari tahun 1998 hingga 2001. Beliau juga memegang jawatan Fellow Researcher di Institute of Space Science National University of Malaysia (UKM). 

Sejak dari zaman persekolahan & universiti lagi, Dato’ Dr Sheikh sangat aktif dalam pelbagai aktiviti ko-kurikulum, pidato dan sukan. Bahkan pernah memenangi pelbagai acara sukan dan berpidato di pelbagai peringkat. 

Dato’ Dr Sheikh juga turut aktif melakukan tugas-tugas kemanusiaan termasuk di Afghanistan, Kemboja dan Palestine pada tahun 2002- 2003 di bawah Malaysian Medical Relief Society (MERCY). 

Aktif memberikan seminar motivasi kepada pelajar sekolah, universiti termasuk sektor korporat dalam negara sehingga ke peringkat antarabangsa di Amerika Syarikat, Indonesia, Brunei, Singapura, Arab Saudi, Jordan dan Belanda. 

Bapa kepada 6 orang anak ini juga kini aktif berkongsi gaya keibubapaan caranya. Gaya parenting santai dan tenang Dato’ Dr Sheikh membuatkan ramai para ibu bapa berasa senang melihat figura ini berkongsi tip keibubapaan di laman Instagramnya. 

Selain menjadi penulis mingguan dalam salah satu akhbar , Dato Dr Sheikh juga telah menerbitkan buku berjudul “My Way of Parenting” dan “My Twins Misi Angkasa”. 

 

Antara Senarai Award 

* Worlds 500 Most Influential Muslim 2010 – 2021 

* Malaysia Excellence Business Awar by MOCAD 

* World Most Admired 2020 by YOU GOV 

* Malaysia Outstanding National Entrepreneurs 2018 by The Malaysia Outstanding National Committee 

* Muslim World Entrepreneur Development Award 2018 by Organisation of Islamic Cooperation (OIC) 

Ketahui perkembangan terbaharu di :

INSTAGRAM

@imammudahassan